Jag har inte cyklat speciellt mycket i mina dagar. Har en lila mountainbike som jag haft sedan begynnelsen. Jag har inget problem med att den är lila men personer i min omgivning verkar ha det. Hur som helst; testade en elcykel idag och jag är såld. Förutom att det var grymt roligt så ger det en otrolig fihetskänsla att med minimal miljöpåverkan kunna ta sig betydligt längre än med en vanlig cykel. Jag bestämmer själv hur svettig jag vill bli.

Vad är då en elcykel?
En elcykel är en vanlig cykel med en elmotor som hjälper till vid behov. Du måste alltså trampa som vanligt för att ta dig fram.

Hur fort går det?
Grundidén är att cykelns elmotorn hjälper till när så behövs så hastigheten du kommer upp i är beroende av hur snabbt du kan trampa, det finns inga begränsningar i cykelns kapacitet. Reglerna för motorn är att den får hjälpa till upp till 25 km/h, men självklart kan du cykla snabbare, men då enbart på pedalkraft (jag har dock hört att det finns trimsatser att köpa som gör att du kan komma upp i hastigheter på 75 km/t med hjälp av motorn, men då är det ingen cykel längre så det rekommenderas inte :).

elcykel-speed-300x225

Har elcykeln någon framtid?
Ja definitivt! Här är några av fördelarna som jag direkt kommer att tänka på:

  • Nästan gratis att äga och köra.
  • Får parkeras i cykelställ och köras på cykelbanor.
  • Miljövänlig
  • Möjlighet att välja mellan att få motion eller komma fram snabbt och utan att bli svettig.
  • Krävs inget körkort.

Förutom att det är grymt roligt att cykla på en elcykel så är jag övertygad om att det gör att fler kan ta till sig cykeln som transportmedel. Mig skulle det till exempel passa perfekt, jag bor så till att det oftast är för långt att cykla på vanlig cykel men med en elcykeln skulle det helt klart bli ett alternativ.

Priset då?
Elcykeln har varit dyr men priserna går ner snabbt nu. Den jag testade kostade runt 25 tusen kronor i nypris (moutainbike-variant) men det finns betydligt billigare alternativ. Nu har dessutom IKEA på försök börjat sälja elcyklar för omkring 6 tusen kronor så priserna kommer nog fortsätta ner en bit till.

elcykel-300x225

Categories:

Tags:

No responses yet

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *